Bezpieczne opakowania na żywność

0
1547
Bezpieczne opakowania na żywność

Opakowania na żywność poza mechanicznym zabezpieczeniem jej przed uszkodzeniem powinno także pełnić funkcję estetyczną oraz co najważniejsze – zagwarantować bezpieczeństwo zdrowotne przechowywanej w nich żywności.

Jak pakować żywność?

Wybór odpowiedniego opakowania do konkretnego rodzaju żywności wcale nie jest tak łatwy, jak mogłoby się to wydawać. Dobór opakowań należy dopasować do danej grupy produktów spożywczych. Wymaga to znajomości cech opakowań, które sprzyjają żywności oraz nie szkodzą jej. Kryteria oceny przydatności zależą od wielu czynników, takich jak: rodzaj materiału opakowaniowego, rodzaj produktu spożywczego, system pakowania czy wymagań danego rynku. Wspólne kryterium, które jest jednakowe dla większości opakowań jest ocena jakości zdrowotnej materiału opakowaniowego. Jeśli konkretny typ opakowań jest produkowany zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP – Good Manufacture Practice) i spełnia wymagane limity, zostaje wówczas dopuszczone do kontaktu z konkretną grupą produktów spożywczych.

Limity ustala się na podstawie wieloletnich badań i doświadczeń, które są przeprowadzane przez referencyjne laboratoria europejskie. W związku z tymi badaniami Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ustala bezpieczne dla zdrowia konsumenta poziomy migracji i zawartości substancji chemicznych, które są stosowane przy produkcji opakowań przeznaczonych do kontaktu żywności.

Zastanawiasz się – jakie pojemniki na żywność? Pamiętaj, aby sprawdzać dokładnie z jakich materiałów zostały wykonane opakowania. Pozwoli Ci to mieć pewność, że nie będą one wpływały szkodliwie na żywność, która znajduje się w środku. W Internecie dostępnych jest mnóstwo różnego rodzaju opakowań. Możesz wybierać spośród opakowań ekologicznych, zdobionych lub zupełnie minimalistycznych – prostych w formie i kolorze. W niektórych sklepach, oprócz opakowań, możesz dodatkowo zaopatrzyć się w domek z tektury, który idealnie nadaje się jako ekologiczna zabawka dla dzieci.

Bezpieczne opakowania na żywność

Opakowania na żywność mają zapewnić pełną ochronę zapakowanej żywności przed czynnikami zewnętrznymi, jak np. wilgoć, temperatura czy promieniowanie. Pudełka kartonowe czy pudła klapowe powinny być przede wszystkim szczelne, odporne na działanie czynników zewnętrznych. Kolejną ważną funkcją opakowań na żywność jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności – konsument powinien mieć pewność, że opakowanie nie będzie źródłem zanieczyszczeń poprzez oddziaływanie materiału, z którego wykonane jest opakowanie na żywność. Warto na to zwrócić szczególną uwagę, szczególnie w przypadku opakowań metalowych. Nie są one pozbawione wad. Ich cechą jest wysoka podatność na korozję i możliwość przenikania do żywności jonów niektórych metali, takich jak np.: miedź, cyna, ołów i cynk, które mogą być przyczyną rozkładu witamin i zmian sensorycznych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here