Ciastka – pyszne i proste. Sprawdź nasze przepisy!

0
1354
Ciastka

Domowe wypieki to nie tylko doskonały sposób na pyszny deser, ale także źródło ogromnej satysfakcji. Dziś zajmiemy się ciastkami czekoladowymi, który upieczenie wcale nie musi być skomplikowane. Oto 2 sprawdzone przepisy!

Klasyczne ciastka czekoladowe

Te ciasteczka stanowią prawdziwą gratkę dla miłośników czekolady i chrupiących przysmaków. Do ich przygotowania niezbędne są następujące składniki:

  • kakao ciemne z Ghany E.Wedel,
  • pół kostki masła,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka soli,
  • 2 jajka,
  • ćwierć szklanki cukru,
  • 2 łyżki mleka,
  • 200 g czekolady mlecznej,
  • szklanka mąki.

Jeśli masz już wszystkie składniki, czas zacząć przygotowywanie ciasteczek. Masło roztop w rondelku, a następnie dodaj do niego cukier i cukier waniliowy, dokładnie wymieszaj, a potem zrób to samo z kakao. Później w naczyniu umieść jajka i mleko, a po połączeniu tych składników – także przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Następnie dodaj do masy pokruszoną czekoladę.

Piekarnik rozgrzej do około 160 stopni Celsjusza, a z gotowej masy formuj niewielkie, lekko spłaszczone kulki. Zachowaj pomiędzy nimi odstępy na blasze, ponieważ wyrosną. Pieczenie powinno trwać około kwadransa, aż ciastka się zarumienią. Po ostudzeniu staną się chrupiące i będą gotowe do podania! Szczegółowy przepis znajdziesz się na stronie: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/

Czekoladowe markizy z kremem karmelowym

Również markizy z łatwością przygotujesz w domowych warunkach. Wykorzystaj do tego:

  • 2 szklanki mąki,
  • 200 g masła,
  • jajko,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 4 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • pół szklanki cukru,
  • karmelowy krem,
  • łyżeczkę ekstraktu z wanilii.

Mąkę, masło, cukier i kakao wymieszaj na stolnicy, a następnie dodaj ekstrakt z wanilii i zagnieć ciasto, które później powinno chłodzić się w lodówce przez pół godziny. Po upływie tego czasu rozwałkuj je na cienki placek o grubości kilku milimetrów. Z pomocą szklanek lub kieliszków wykroisz z niego ciasteczka, które należy ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. Każda partia powinna piec się w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 15 minut.

W trakcie pieczenia ciasteczek możesz zająć się kremem. Krem karmelowy wymieszaj po prostu z utartym wraz z masłem cukrem pudrem. Nakładaj go na ciasteczka i przykrywaj kolejnym ciasteczkiem. To wszystko! Markizy lepsze niż ze sklepu powstają naprawdę ekspresowo!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here