Domowe wypieki to nie tylko doskonały sposób na pyszny deser, ale także źródło ogromnej satysfakcji. Dziś zajmiemy się ciastkami czekoladowymi, który upieczenie wcale nie musi być skomplikowane. Oto 2 sprawdzone przepisy!
Klasyczne ciastka czekoladowe
Te ciasteczka stanowią prawdziwą gratkę dla miłośników czekolady i chrupiących przysmaków. Do ich przygotowania niezbędne są następujące składniki:
- kakao ciemne z Ghany E.Wedel,
- pół kostki masła,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka soli,
- 2 jajka,
- ćwierć szklanki cukru,
- 2 łyżki mleka,
- 200 g czekolady mlecznej,
- szklanka mąki.
Jeśli masz już wszystkie składniki, czas zacząć przygotowywanie ciasteczek. Masło roztop w rondelku, a następnie dodaj do niego cukier i cukier waniliowy, dokładnie wymieszaj, a potem zrób to samo z kakao. Później w naczyniu umieść jajka i mleko, a po połączeniu tych składników – także przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Następnie dodaj do masy pokruszoną czekoladę.
Piekarnik rozgrzej do około 160 stopni Celsjusza, a z gotowej masy formuj niewielkie, lekko spłaszczone kulki. Zachowaj pomiędzy nimi odstępy na blasze, ponieważ wyrosną. Pieczenie powinno trwać około kwadransa, aż ciastka się zarumienią. Po ostudzeniu staną się chrupiące i będą gotowe do podania! Szczegółowy przepis znajdziesz się na stronie: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/
Czekoladowe markizy z kremem karmelowym
Również markizy z łatwością przygotujesz w domowych warunkach. Wykorzystaj do tego:
- 2 szklanki mąki,
- 200 g masła,
- jajko,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 4 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- pół szklanki cukru,
- karmelowy krem,
- łyżeczkę ekstraktu z wanilii.
Mąkę, masło, cukier i kakao wymieszaj na stolnicy, a następnie dodaj ekstrakt z wanilii i zagnieć ciasto, które później powinno chłodzić się w lodówce przez pół godziny. Po upływie tego czasu rozwałkuj je na cienki placek o grubości kilku milimetrów. Z pomocą szklanek lub kieliszków wykroisz z niego ciasteczka, które należy ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. Każda partia powinna piec się w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 15 minut.
W trakcie pieczenia ciasteczek możesz zająć się kremem. Krem karmelowy wymieszaj po prostu z utartym wraz z masłem cukrem pudrem. Nakładaj go na ciasteczka i przykrywaj kolejnym ciasteczkiem. To wszystko! Markizy lepsze niż ze sklepu powstają naprawdę ekspresowo!