Napowietrzanie wina a dekantacja – definicje procesów

0
126
Napowietrzanie wina a dekantacja

Procesy napowietrzania i dekantacji wina wydają się podobne, ale jednak to nie to samo. Jest między nimi pewna różnica. Oto definicje tych dwóch procesów. Czym różni się napowietrzanie wina od dekantacji? Jedno jest pewne, dzięki temu wzmocniony zostaje smak i aromat trunku.

Napowietrzanie wina – definicja

Napowietrzanie wina polega na dostarczeniu do trunku powietrza w celu wydobycia z niego wszystkich aromatów i smaków. Oczywiście wina nie wolno przechowywać otwartego, bo traci swoje walory. Napowietrzanie to proces, do którego przeprowadzania służy karafka do napowietrzania wina. Ewentualnie napowietrzyć wino można poprzez zakręcenie kieliszkiem. Nie jest to więc proces skomplikowany, a wykonać go może każdy.

Dekantacja wina – definicja

Dekantacja wina jest znacznie poważniejszym i bardziej skomplikowanym procesem niż napowietrzanie. Napowietrzanie jest częścią dekantacji, a sama dekantacja polega na oddzieleniu od napoju osadu, który gromadzi się na dnie butelki i nie nadaje do picia. Dekantację przeprowadza się po to, by ów osad nie dostał się do kieliszka. Do tego procesu również służy specjalna karafka do dekantacji wina, choć prawidłowa jej nazwa to dekanter.

Aby wykonać dekantację, należy postawić leżakującą butelkę i odczekać, aż osad zgromadzi się na jej dnie. Dopiero potem przelewa się wino do karafki. Specjaliści od dekantacji używają także specjalnych świec do oświetlenia szyjki butelki, aby osad nie dostał się do kieliszków. Jak widać, dekantacja to nie to samo co napowietrzanie. Kiedy należy wykonać dekantację? To zależy od rodzaju wina. Najlepiej przeprowadzić ją w czasie od 15 do 60 minut przed podaniem wina.

Jakie wina można napowietrzać, a jakie podlegają dekantacji?

Nie wszystkie wina potrzebują napowietrzenia czy dekantacji. Napowietrzyć można czerwone wino, złożone i potrzebujące nieco więcej czasu na wydobycie wszystkich aromatów. W młodych winach napowietrzenie pomoże usunąć zbyt ostre taniny. Dekantację zaś przeprowadza się w przypadku win, które długo leżakują. Najczęściej dekantuje się stare wina, także czerwone. Białe wina rzadziej poddaje się tym procesom. Niektóre wina jednak nie powinny być napowietrzane. Chodzi szczególnie o czerwone wina, posiadające kruchy bukiet, które są wrażliwe na tlen.

Kiedy posiadasz już wiedzę na temat napowietrzenia i dekantacji wina, degustacja staje się coraz większą przyjemnością. Właściwe przechowywanie wina, temperatura jego podawania, napowietrzenie wina lub dekantacja to gwarant niezwykle miło spędzonych chwil z cudowną butelką wina i z kieliszkiem w ręce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here