Orientalne smaki w Twojej kuchni

0
91
Orientalne smaki w Twojej kuchni

Lubisz orientalne dania? Chodzisz do restauracji chińskich, japońskich lub indyjskich, by skosztować nowości albo sięgnąć po to, co już od wielu lat jest Twoim faworytem? A może marzysz o samodzielnym przygotowywaniu podobnych posiłków dla swoich bliskich?

Niezbędne wyposażenie

Jeśli odpowiedzi na powyższe pytania brzmią “tak”, to z pewnością doskonale wiesz, że do przygotowania dań azjatyckich będziesz potrzebować specyficznego wyposażenia.

Rozpoczynając swoją przygodę z orientalną kuchnią przygotowywaną we własnym domu, warto sięgnąć po te produkty, które będą Ci pomagały w gotowaniu przez długi czas. Dzięki solidnemu i jednocześnie ładnemu wykonaniu Twój zapał nie zgaśnie, a przygotowywanie posiłków będzie równie przyjemne, jak ich spożywanie.

Przykładem może być patelnia wok, której najlepsze egzemplarze są wykonywane tradycyjnie, czyli ręcznie wykuwane. Uderzenia podczas wykuwania sprawiają, że stal odpowiednio się zagęszcza, a jej właściwości przewodzenia ciepła ulegają poprawie. W efekcie tego typu wok szybko i jednolicie się nagrzewa, zapewniając optymalną temperaturę przygotowywanym daniom. W nowoczesnych projektach wykorzystywana jest stal węglowa, która zapewnia możliwość gotowania bez przywierania potraw. Dzieje się tak za sprawą pojawiającej się patyny węglowej, czyli cienkiej, naturalnej warstwy ochronnej na powierzchni woka.

Przygotowywane w ręcznie kutym woku potrawy niewątpliwie zachwycą Ciebie i Twoich bliskich niezapomnianym aromatem, który zostanie wydobyty podczas przyrządzania. A sama patelnia, dzięki zastosowaniu wysokiej jakości materiału, posłuży Ci przez wiele lat.

Składniki

Aby przygotować orientalne posiłki, niezbędne są oryginalne produkty. Tylko one posiadają odpowiednie walory smakowe, które pozwolą Ci odtworzyć aromaty poznane za granicą albo w dobrej restauracji.

Na pierwszym miejscu znajdzie się ryż, który stanowi podstawę wyżywienia azjatyckiej ludności. Oprócz samego ryżu bardzo popularne są także produkty z niego produkowane: mąka, makaron czy papier ryżowy. Jeśli w Twoich planach jest sushi, w szczególności musisz wybierać spośród oryginalnych produktów, gdyż ryż długoziarnisty, najpopularniejszy w Polsce, nie nadaje się do tego dania. Sushi powinno być bowiem wykonane z ryżu krótkoziarnistego, dobrze się klejącego i pozwalającego na uformowanie odpowiednich kształtów.

Innymi składnikami, często wykorzystywanymi w kuchniach orientalnych, są grzyby, tofu czy inne produkty sojowe (np. makarony), a także specyficzne sosy i przyprawy. Przed przystąpieniem do gotowania dobrze jest więc zgromadzić je wszystkie, zgodnie z przepisem, w czym bez wątpienia pomoże sklep orientalny. To w nim będziesz mógł zawczasu zamówić wszystko, co jest Ci potrzebne, bez obawy o to, iż na sklepowej półce akurat brakowałoby odpowiednich towarów. Kończąc zakupy, możesz jeszcze dodać do koszyka małą, słodką przekąskę, której najpewniej nie znajdziesz w tradycyjnym sklepie, np. chińskie cukierki z liczi.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here