Specjalistyczne obuwie kuchenne dla pracowników gastronomii

0
299

Chcąc zagwarantować bezpieczny przebieg pracy w kuchni w lokalach gastronomicznych, należy zagwarantować pracownikom dostęp do specjalnego wyposażenia. Zalicza się do niego między innymi ubiór pracowniczy: spodnie, koszula, czapka oraz buty kucharskie. Dzięki nim zachowujemy także wysokie standardy higieniczne, uniemożliwiając dostanie się ciał obcych (na przykład włosa) do przygotowywanej żywności. Jest to szczególnie istotne właśnie w lokalach gastronomicznych, obarczonych licznymi wymogami i standardami sanepidu.

Obuwie dla kucharzy i kucharek

Szczególne znaczenie w wyposażeniu stroju kucharza mają buty. Ich stosowanie zwiększa bezpieczeństwo pracowników kuchni podczas poruszania się po jej terenie. Do typowych przeszkód na drodze kucharza należą: rozlana woda, plamy oleju, wilgotna podłoga lub inne rodzaje zabrudzeń. Ze względu na nie, podeszwa w butach kucharza powinna być wykonana z antypoślizgowego materiału. Spotkać możemy zarówno buty odporne na wilgoć i rozlaną wodę, jak i buty odporne na tłuszcze. Te ostatnie są szczególnie często używane w fast foodach, gdzie plamy oleju lub klejąca się podłoga należą do codzienności.

Oprócz antypoślizgowej podeszwy, buty kuchenne powinny posiadać solidne czubki, najlepiej w pełni zabudowane. Niekiedy stosuje się buty „crocksy” lub inne rodzaje butów, posiadające w czubkach otwory wentylujące. Wybór rodzaju czubka zależy od specyfiki pracy w danej kuchni. W przypadku miejsc narażonych na rozlanie gorących cieczy zalecamy wybór butów z czubkami zabudowanymi, które ochraniają stopę przed kontaktem z wrzątkiem lub rozgrzanym olejem.

Materiał wykonania obuwia kuchennego

Istotny jest także materiał, z którego obuwie kuchenne zostało wykonane. Przede wszystkim – z uwagi na nadmierny kontakt z wilgocią – stosuje się materiały sztuczne (takie jak: poliester, poliamid, poliuretan i inne). Nie wchłaniają one wody oraz przyspieszają jej wysychanie z powierzchni obuwia. Są także łatwe w czyszczeniu – wystarczy wymyć je pod bieżącą wodą przy użyciu mydła.

Materiały sztuczne przeciwdziałają także rozwojowi niebezpiecznych drobnoustrojów, bakterii i grzybów. Ich rozwijaniu się sprzyja bowiem środowisko wilgotne, a w przypadku nadmiernego rozmnożenia – stanowią podwójne zagrożenie. Po pierwsze – wraz z kroplami wody lub drobnymi zanieczyszczeniami mogą przedostać się do żywności, a następnie wraz z nią do organizmu osoby ludzkiej. Po drugie – mogą doprowadzić do nieprzyjemnych dolegliwości u osoby używającej „zwilgotniałych” butów, takich jak grzybica skóry lub paznokci.

Buty kuchenne a poruszanie się w pracy

Buty stosowane w pracy w kuchni powinny być ponadto wygodne. Warto podkreślić, że praca w kuchni wymaga regularnego przemieszczania się, wykonywania nagłych ruchów, dźwigania przedmiotów oraz często wielu godzin stania. W ich trakcie odzież kucharska oraz buty nie powinny stanowić przeszkody, lecz wspomagać i zabezpieczać ruchy pracownika. Z tych powodów, często sięga się specjalnie wyprofilowane wkładki anatomiczne do butów, ułatwiające dopasowywanie się stopy do wnętrza obuwia. Dzięki nim stopa jest mniej zmęczona po wielu godzinach pracy oraz mniej narażona na rozwój krzywizn, deformacji, płaskostopia czy bólów pleców.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here