5 zasad projektowania ergonomicznej kuchni

0
1702
5 zasad projektowania ergonomicznej kuchni

Mycie, krojenie, gotowanie i zmywanie to czynności, które każdego dnia zajmują sporo czasu. Na szczęście producenci mebli dostarczają coraz to nowych rozwiązań, które znacznie poprawiają komfort oraz tempo pracy w kuchni. Zobacz, co wpływa na ergonomię tego pomieszczenia i jakimi zasadami kierować się, projektując funkcjonalną zabudowę!

Wnętrze i wyposażenie zabudowy może zdecydować o tym, jak przyjemne okaże się codzienne korzystanie z kuchni. Meble kuchenne powinny oczywiście odpowiadać naszym gustom estetycznym, ale także optymalnie wykorzystywać dostępną przestrzeń i ułatwiać wykonywanie zwykłych czynności. Standardem nowoczesnych aranżacji stają się pomysłowe mechanizmy i systemy meblowe, dzięki którym gotowanie i spędzanie czasu w kuchni to sama przyjemność. Oto 5 zasad, którymi warto kierować się, projektując ergonomiczną zabudowę kuchenną.

1. Funkcjonalna strefa przechowywania

Strefa przechowywania to jedna z najważniejszych części kuchni. To właśnie jej wygląd i rozplanowanie wpływa na komfort korzystania oraz czas, jaki poświęcamy na przyrządzanie potraw. Aby zachować ergonomię w kuchni, strefę przechowywania zapasów powinniśmy ulokować blisko blatu roboczego i płyty grzewczej. W roli spiżarki doskonale sprawdzą się wysokie szafki z wysuwanymi szufladami. Każdą z szuflad można wysunąć pojedynczo, co zapewnia swobodny dostęp do przechowywanych wewnątrz produktów. Równie dobrze sprawdzają się szafki z koszami cargo oraz szuflady, które dzięki specjalnym prowadnicom wysuwają się na całą długość. Zapewnia to lepszy wgląd i dostęp do produktów oraz akcesoriów, nawet tych znajdujących się w głębi szafki.

ergonomiczna kuchnia

2. Wyposażenie szafek – systemy i akcesoria kuchenne

Funkcjonalność mebli kuchennych zwiększymy także za pomocą wkładów i organizerów porządkujących przestrzeń wewnątrz szuflad oraz szafek. Dzięki takim rozwiązaniom można łatwiej utrzymać ład i porządek pośród licznych akcesoriów i szybciej odnaleźć potrzebny akurat przedmiot. Takie wkłady sprawdzą się na przykład w szufladach ze sztućcami czy szafkach z talerzami oraz zastawą stołową. Jednak ilość różnorodnych rozwiązań dostępnych na rynku pomoże nam bez trudu dopasować szafkę do przechowywania każdego rodzaju zawartości i drobiazgów. Szuflady z organizerami stały się już w zasadzie standardem w każdej, nowocześnie urządzonej kuchni.

kuchnia

3. Wykorzystanie kątów i narożników

Jak już wspomnieliśmy, zabudowa kuchenna powinna być zaprojektowana tak, aby funkcjonalnie zagospodarować każdy fragment dostępnej przestrzeni. Newralgicznym miejscem każdej kuchni są narożniki, które często pozostają niewykorzystane. Odpowiedzią na ten problem są nowoczesne systemy narożnikowe do mebli kuchennych. Wystarczy jeden ruch ręki, by ukryta w rogu półka wysunęła się na całą długość, dając w ten sposób swobodny dostęp do zgromadzonych tam akcesoriów. Dzięki temu dotąd niewykorzystaną przestrzeń można zaadaptować pod schowek na garnki, patelnie oraz roboty kuchenne.

ergonomia w kuchni

4. Technologia w kuchni na wyciągnięcie ręki

Trudnodostępne gniazdka lub ich niewielka ilość to dość poważny problem w kuchni. W końcu do obsługi mamy tam nie tylko lodówę czy kuchenkę elektryczną, ale także ekspres do kawy, mikser czy toster. Na szczęście już nie trzeba rezygnować z pracy na jednym urządzeniu, by móc uruchomić drugie – nowoczesne systemy meblowe można uzupełnić o gniazdka ukryte w blatach kuchennych lub wysuwane gniazdka pop-up. Takie dodatkowe źródła prądu są na co dzień niewidoczne i nie zajmują przestrzeni na blacie roboczym, ale w razie potrzeby zawsze można z nich skorzystać.

W kuchni mogą znaleźć się też inne nowinki technologiczne, takie jak ładowarki indukcyjne do zabudowy na blacie. Taka ładowarka działa na zasadzie indukcji elektromagnetycznej i jest w stanie naładować baterię telefonu, tabletu czy smartwatcha zupełnie bezprzewodowo. Ta niepozorna funkcja może okazać się bardzo przydatna do czynności pośrednio związanych z użytkowaniem kuchni, jak np. podłączanie do ładowania telefonu, który często służy jako współczesna „książka kucharska”.

5. System segregacji odpadów w kuchni

W nowoczesnej, funkcjonalnej i ekologicznej kuchni nie może zabraknąć systemów ułatwiających segregację odpadów. Dobrym rozwiązaniem są praktyczne pojemniki na śmieci zamocowane na szafce pod zlewem lub sortowniki w formie kontenerów zintegrowanych z szufladą. Takie rozwiązanie umożliwia wygodną segregację oraz łatwiejszy dostęp do kosza, przy zachowaniu estetyki wnętrza i higieny wewnątrz zabudowy kuchennej.

Foto: ergonomiczna-kuchnia_5.png

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here