Najzdrowsze rodzaje mąki – jaką mąkę wybrać?

0
1308
mąka

Wiele diet odchudzających wymaga całkowitego wyeliminowania mąki z diety. Ale czy to naprawdę konieczne? W końcu niektóre rodzaje mąki mają niski indeks glikemiczny i niską zawartość kalorii, więc można je wykorzystać jako urozmaicone źródło energii podczas diety. Jakie to odmiany? Jaka mąka jest najmniej kaloryczna i najzdrowsza dla naszego organizmu?

Jaki jest najzdrowszy i najpopularniejszy rodzaj mąki?

Za najpopularniejszą i najpowszechniej wykorzystywaną mąkę uważa się mąkę pszenną, która jest szeroko stosowana do pieczenia, panierowania, robienia sosów i innych potraw. Jej największym minusem jest to, że powstaje ze skrobiowej części ziaren, dlatego nie zawiera praktycznie żadnych użytecznych substancji. Nie zawiera błonnika, co w połączeniu z obecnymi w niej węglowodanami może prowadzić do zwiększenia tkanki tłuszczowej. Jeśli szukamy najzdrowszej mąki, to warto przyjrzeć się odmianom pełnoziarnistym, które są bogate w witaminy. W procesie ich wytwarzania ziarna nie są oczyszczane z łupin, dlatego takie produkty w całości zawierają białko, pierwiastki śladowe, kwasy nienasycone. Mąka pełnoziarnista ma unikalny skład, który znacznie różni się od pierwszej i najwyższej klasy. Dzięki obecności witamin E i grupy B, wapnia, żelaza, potasu, selenu i różnych związków organicznych przynosi niewątpliwe korzyści zdrowotne:

– poprawia procesy trawienne;

– ma pozytywny wpływ na naczynia krwionośne i serce;

– zapobiega wchłanianiu szkodliwego cholesterolu;

– utrzymuje optymalny poziom glukozy;

– usuwa z organizmu toksyny i metale ciężkie

Najpopularniejsze alternatywy dla mąki pszennej

W ostatnim czasie wielu zwolenników zdrowego stylu życia coraz częściej rezygnuje z wypieków pszennych i preferuje produkty wykonane z innych zbóż. Jedną z wersji jest Żyto – zawiera o 30% więcej żelaza i 50% więcej potasu i magnezu niż pszenica. Jego niezaprzeczalną zaletą jest obecność lizyny – aminokwasu używanego przez sportowców w warunkach zwiększonego stresu. Inną alternatywą jest mąka gryczana. Posiada charakterystyczny smak, który przypomina smak kaszy gryczanej. Jest to mąka bezglutenowa, dlatego jej właściwości i wartości odżywcze powinny docenić osoby będące na diecie bezglutenowej oraz wegetariańskiej. Jeżeli szukamy nieco słodszej w smaku opcji, możemy wybrać mąkę kokosową. Jest doskonałym zamiennikiem mąki zbożowej, ponieważ zawiera nawet 10 razy więcej błonnika. Idealnie sprawdza się do słodkich potraw jak np. omlety lub wypieki. Jeżeli chcemy, aby w naszej diecie znajdowały się różnorodne rodzaje zdrowej mąki, możemy skorzystać z rozwiązania, jakim jest catering z dowozem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here