Soki warzywne – jak urozmaicić kuchenne życie?

0
262
Soki warzywne

Soki warzywne to żadna nowość, jednak bogata oferta niektórych producentów może zaskakiwać. O ile większość osób kojarzy soki przede wszystkim jako napoje, to wielu domowych kucharzy z powodzeniem eksperymentuje w kuchni, używając ich jako baz do smoothie, zup czy dodatku do sosów.

Soki ze świeżych warzyw – które najlepiej wybrać?

Soki warzywne można przygotować praktycznie z dowolnych warzyw. Do najpopularniejszych należą bez wątpienia na przykład sok z marchwi albo buraków, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby uzyskać też sok z selera naciowego, pasternaku czy nawet dyni. Oczywiście od strony technologicznej proces ten może wyglądać inaczej, ale niekoniecznie jest to coś, czym trzeba sobie zaprzątać głowę przy wyborze soku.

Zdecydowanie jednak warto skupić się na tym, żeby znaleźć sok, który nie będzie idealnie przefiltrowany. Osad najczęściej zawiera sporą dawkę błonnika, którego znaczenie dla zdrowia jest olbrzymie. Są oczywiście takie zastosowania – na przykład, jeśli używa się soku jako bazy do koktajlu – gdzie osad nie będzie pożądany, jednak kupując sok ze względu na jego właściwości prozdrowotne, zdecydowanie lepiej wybrać taki o pełniejszym składzie.

Wielowymiarowy smak, czyli soki z kiszonych warzyw

Soki z warzyw świeżych są jak najbardziej smaczne i zdrowe, jednak ich smak, nawet jeśli ciekawy, siłą rzeczy pozostanie zawsze dość płaski. Skutecznie można go urozmaicić, jeśli sok przygotuje się z kiszonych warzyw. I tutaj oczywiście też niektóre gatunki są szerzej znane – sok z kapusty kiszonej albo kiszonych buraków. Kiszeniu jednak poddać można też niemal wszystkie inne warzywa, więc soki z kiszonej marchwi, a nawet kiszonej rzodkiewki też się w niektórych sklepach pojawiają.

Ich wielką zaletą jest to, że poza wyczuwalną nutą warzywną, wnoszą też element fermentacji – to smak, który nie tylko sam w sobie jest często bardzo atrakcyjny, ale jeszcze dodatkowo może podkreślać aromaty zawarte w bardziej złożonych daniach. Charakterystyczny, kwaskowy posmak wytwarzany w czasie laktofermentacji jest świetnym uzupełnieniem dań jarskich czy zup.

Przede wszystkim nowe smaki

Tym, co chyba najskuteczniej pozwala urozmaicić kuchenne życie, jest wybór soków, których się wcześniej nie próbowało. Świeży sok marchewkowy jest OK, ale jego smak znają chyba wszyscy, natomiast bio soki z warzyw kiszonych, na przykład sok z kiszonej pietruszki, będzie zupełnie nowym doznaniem i być może otworzy jakieś drzwi, które do tej pory były zamknięte.

Nadal oczywiście warto zwracać uwagę na jakość: produkcja organiczna, często w małych partiach, pozwala przygotować soki o znacznie bogatszej palecie smaków, niż wyrób w skali przemysłowej, nierzadko jeszcze wzmacniany koncentratami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here