Dieta w przypadku biegunki. Co jeść, a czego lepiej unikać?

0
617
Dieta w przypadku biegunki

Biegunka to przykra przypadłość najczęściej będąca konsekwencją zarażenia wirusem, bakterią lub zjedzenia czegoś nieświeżego. Bez względu na przyczynę problemu, istotnym elementem leczenia biegunki jest  właściwie zaplanowana dieta. Spożywanie odpowiednich, zapierających produktów, pomoże szybciej wrócić do zdrowia. Co jeść podczas biegunki, żeby wspomóc organizm? Czego należy unikać, żeby nie pogorszyć swojego stanu?

Co powoduje biegunki?

O biegunce mówimy gdy dorosły człowiek oddaje dziennie więcej niż 3 luźne (lub wodniste) stolce. W przypadku dzieci do 4 roku życia sytuacja wygląda nieco inaczej. Podstawą do stwierdzenia biegunki, u tak małego dziecka, jest wnikliwa obserwacja rodzica. Ponieważ dziecko karmione naturalnie, może dziennie wypróżniać się od kilku do kilkunastu razy. Dlatego o biegunce u najmłodszych, mówi się jeśli zauważalna jest nagła zmiana częstotliwości lub ogólnego wyglądu stolca. Najczęściej przyczyną wystąpienia biegunki, jest nietolerancja danej potrawy, produktu lub zarażenie wirusem. Bywa, że biegunka jest spowodowana stresem, problemami hormonalnymi lub jest efektem ubocznym przyjmowanych leków (np. antybiotyków). Biegunka to częsta przypadłość i zazwyczaj ma charakter łagodny, a leczenie polega na łagodzeniu jej objawów, odpowiedniej diecie i uzupełnianiu płynów.

Co jeść podczas biegunki?

Bez względu na przyczynę wystąpienia luźnych stolców, istotnym elementem leczenia jest dieta. Dzięki spożywaniu odpowiednich produktów nieprzyjemne objawy szybciej ustępują. Zatem https://dietly.pl/blog/biegunka-wskazowki-co-jesc co jeść podczas biegunki? Podstawą w diecie chorego powinny być produkty zapierające. Produkty lekkostrawne mające działanie „zapierające” to biały ryż, banany oraz lekko czerstwe białe pieczywo.

Poza tymi produktami, bez obaw można spożywać także:

– kleik ryżowy

– wafle ryżowe

– pieczone jabłka

– gotowane marchewki,

– mus z gotowanych jabłek

– gotowane ziemniaki

– biszkopty

– ugotowany na miękko makaron

– galaretki

Warto również wspomnieć czego zdecydowanie nie powinno się jeść podczas biegunki. Do produktów niewskazanych należą wszystkie potrawy tłuste i ciężkostrawne, produkty pełnoziarniste (kasze, płatki owsiane), surowe owoce i warzywa oraz orzechy. Jedzenie tych rzeczy może zaostrzyć objawy i zdecydowanie pogorszyć samopoczucie chorego.

Co pić podczas biegunki?

Bardzo ważnym elementem podczas każdej choroby jest odpowiednie nawadnianie. Przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów zapobiega odwodnieniu, na które chory jest bardziej narażony podczas występowania biegunki.

Napoje, które można pić w trakcie choroby, a które nie zaszkodzą to oczywiście woda, słaba gorzka herbata lub napar z mięty. Dzieciom można podać również rzadki kisiel lub lekki bulion z ugotowaną marchewką.  W trakcie występowania objawów biegunki nie należy pić kawy, soków owocowych, alkoholu oraz napojów mlecznych.

W trakcie trwania biegunki organizm traci dużą ilość elektrolitów. Żeby skutecznie uzupełnić ich braki, należy również pamiętać o przyjmowaniu specjalnych

Gdy objawy choroby miną, można wrócić do zwykłej zbilansowanej diety.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here